PROGRAMY      

Blog

Je čas si konečně přiznat, že ochrana soukromí online je důležitá. Zatímco v realitě víme, kdy zatáhnout záclony, aby se nikdo nedíval, na internetu tápeme. Naše redakce zjistila, jak se dá stejně zatáhnout i na internetu. Jaká je vaše internetová neřest? Ten sleduje na tajnačku Růžovku, ta zase nakupuje pracholapky do obýváku, a někdo má na Twitteru alter ego, které si žije svůj bohémský život. Každý máme něco, o čem nechceme, aby se tak úplně vědělo. Jak se chránit, jsme se ptali v bezpečnostní společnosti ESET, která chrání data lidí po celém světě. Nejvíc o sobě vyzvoníme sami. Víte přesně, jak máte nastavené pravidla pro sdílení na svém Instagramu, Facebooku nebo dalších sítích? Nastavte si profil tak, aby vámi sdílené aktuality viděli jen lidé, které si přidáváte. Jedinou výjimkou jsou lidé, kteří používají profil k profesionálním účelům. Na druhou stranu v takovém případě zpravidla nesdílí soukromí, pokud zrovna nevytváří ze svého jména prodejní značku.

Heslo 1234 nestačí

Hesla jsou prvním zámkem, který chrání soukromé fotky, e-maily nebo sociální sítě. Pokud používáte nějaký cloud jako jsou Google Disk nebo icloud od Apple, synchronizují se vaše s vaším s telefonem patrně automaticky. Jenže v cloudu máte soukromé fotky z oslavy narozenin, včetně těch, kde jsou všichni značně společensky unavení, nebo třeba pracovní smlouvu od zaměstnavatele a další cenné dokumenty. Tato data by ale rozhodně veřejná být neměla.

"Obecně lidé nejčastěji podceňují právě bezpečnost hesla. Volí si jednoslovná hesla, která jde i vydedukovat, třeba vlastní křestní jméno. Velmi populární jsou také řady znaků jako qwertz nebo 123456. V podstatě to je jako nemít žádné heslo," popisuje Pavel Matějíček, manažer technické podpory ESET. "Já používám správce hesel, to je služba, kde si lze hesla bezpečně uložit. Mohu pak mít kvalitní heslo do každé služby a nemusím si je pamatovat."

Některý bezpečnostní software, tedy dokonalejší antiviry, podobné správce hesel obsahují. Stačí si rozšířit služby od jeho stávajícího dodavatele. Správce hesla šifruje v nečitelné podobě. Pokud útočník nezná vstupní (hlavní) heslo do správce, je v koncích. Toto heslo je to jediné, které si v důsledku musíte zapamatovat vy.

Velkým prohřeškem je také ukládání hesel do prohlížečů. Obzvláště na rodinných sdílených počítačích to nikdy nedělejte. Jak by to pak asi s vašimi tajemstvími dopadlo, kdyby je znal váš 12letý syn?!

Nekouká vám někdo do virtuálních oken?

Když už je řeč o bezpečnostním softwaru, ověřte si, zda ten váš má funkci kontroly routeru. Router je zařízení, která vám doma zajišťuje internet. My laici si ho ani moc nevšímáme. Pro útočníky je to lukrativní cíl. Zpravidla není extra zabezpečený a zároveň je jako otevřené okno, takže spousty útočníků mohou vidět, co děláte online.

Bezpečnostní software, má-li tuto funkci, dokáže pohlídat, že skrz router k vám někdo nepovolaný nenahlíží, a případně vás varuje a poradí, jak postupovat.

"Není dobré spoléhat na to, že jste obyčejní a váš život nikoho nezajímá. Je to sice možné, ale i tak je jakýkoli zásah do soukromí nepříjemný. Útočník vám může ukrást data, ale také třeba celou digitální identitu, což vás přinejmenším zdiskredituje mezi přáteli," varuje Matějíček.

První pravidlo bezpečnosti: nikdy nemluvíme o heslech

Aby měly zmíněné prvky ochrany soukromí na internetu smysl, musíte se sami starat. A především se řídit starým dobrým vontským heslem: „Neprozradíme, co víme.“ V posledních letech se množí podvody, které se z vás snaží hesla vylákat. Sebelepší bezpečnostní prvek je k ničemu, když vy sami a dobrovolně svá hesla vyzradíte.

Nikdy nereagujte na e-mail nebo zprávu, která vás vyzývá k zadání přihlašovacích údajů kvůli aktualizaci systémů. Zpravidla se jedná o podvod zvaný phishing. Útočník prostě rozhodí síť a čeká, která nepozorná ryba se chytí. Takto se snaží vylákat přístupy k internetovému bankovnictví i sociálním sítím.

Ochrana vlastního soukromí na internetu není žádná věda. V podstatě si stačí pořídit spolehlivý bezpečnostní software, využívat všechny jeho funkce a při používání internetu zapojit zdravý rozum.
Copyright 2017 - 2024 © SOFE.CZ